Harald Møllers bolig
Harald Møller flyttede i 1941 til Søby, hvor familien også kom til at omfatte hustruen Lydia samt børnene Ejlif, Erik og Aase. Harald kørte fra omkring 1950 lillebil i en meget flot Vauxhall. På omtrent samme tid fik huset en tilbygning, hvor Lydia solgte brød og is, da hun overtog restlageret fra ”Lillebrors” kiosk i Rosenlund. Søby havde flere butikker og kiosker. Bjarne Fischer lukkede som den sidste i 1968. Harald Møllers bolig udstiller i den oprindelige stue et rigtigt Søby Supermarked med mange varer fra 1940’erne og 1950’erne. Kunne købmanden skaffe varer, kunne han også sælge dem, for købekraften stod højt i Søby. På en væg i huset hænger der forskellige rationeringsmærker. Perioden for rationering varede fra september 1939 til januar 1953, da brændsel afsluttede de fastlagte begræns-ninger. Bemærk også de lokale briketter med ”Søby” og ”Thor”.

Museet udstiller ægte købmandsvarer.

Et udvalg af forskellige gamle cigaretpakker.

 
Tørve Sørens hus
Søren Kristensen flyttede til Søby fra Lille Vildmose i Nordjylland i 1947. Med sig havde han huset på ladet af en blokvogn. I huset boede en familie på 5.
Familien boede indtil 1956 i huset og stod siden tomt indtil Brunkulsmuseet, som åbnede 22. juni 1977, overtog huset.

Fløjt Ottos hus
Otto Rasmussen, også kaldet ”Fløjt Otto”, flyttede til Søby fra Børkop i 1940. Året efter fik Otto bygget huset hos Skærbæk Savværk i nabolaget. Huset betegnedes som en ”villa” efter Søby forhold, da det var helt nybygget i modsætning til de omkringliggende beboelser.
Otto fungerede som mælkemand i Søby, men solgte også vand til beboerne, fordi vandet de fleste steder indeholdt okker. Otto fik sit øgenavn, fordi hans ringeklokke gik itu, så han begyndte at fløjte for at tiltrække kunder.

 
"Vi skal jo lige finde den rigtige plads!"

 
"Det lille hus på prærien"
Frode Petersen boede i dette hus fra 1949 til 2002. Han flyttede huset to gange, fordi det stod i vejen for brydningen af brunkul, før det kom på museum.
Frode Petersen arbejdede som gravemester ved firmaet Theut i mange år og boede alene i huset.


Det originale køkken i Fløjt Ottos hus.

Mange boede primitivt i Søby. Foto fra 1955.

Brandfaren var et stort problem i Søby.


Det sker
Arrangementer

Firmaer og grupper
Bestil en rundvisning
Praktisk info
Priser og åbningstider
Find vej
Kontakt museet
Hunde
Links