22. juni 2027 fylder Søby Brunkulsmuseum 50 år. Det vil og skal vi fejre!
Vi tog reelt et forskud 3. september 2023, da Kulturkompagniet i Herning Kommune optrådte med genhør og gensyn med Kulstykket på Festpladsen.
25. august 2024 afslørede vi musicalen og gav en smagsprøve.
I august 2025 følger endnu en teaterkoncert.
Musicalen bliver opført 20.-29. august 2026, da vi er enige om at selve jubilæet skal have fokus på museet.
Ved en stor ”gallafest” søndag 20. juni 2027 markerer vi selve jubilæet.
Hele fejringen af vores jubilæum skal også fejre fællesskab og lokalsamfundet. Når vi løfter i flok kan vi det utrolige.
Derfor inddrager vi borgerforeningerne i Kølkær, Fasterholt, Arnborg, Høgild og Søby i afviklingen.
Derudover samarbejder vi som nævnt med Kulturkompagniet i Herning Kommune, men også Alhuset i Kibæk, Vinding Ungdoms- og Idrætsforenings Amatørteaterudvalg, Brande Rocker og Teaterkompagniet Brande er på nuværende tidspunkt inddraget i samarbejdet.
Vi går altså på tværs af grænsen mellem Herning og Ikast-Brande kommuner.
Musicalen leverer reelt en ny måde at præsentere historien om brunkul på. Vi udvikler museets måde at formidle historien på. Og den kan KUN opføres der, da huse og omgivelser indgår i en total-oplevelse. Lige der begyndte epoken med brunkul i Søby.
Det er jo helt fantastisk, at vi har den dramatiske mulighed til at fortælle historien på.
Entre til museer er fritaget for moms, mens teater, musicals, koncerter og lignende skal betale moms. Skatterådet har dog godkendt, at vores musical (formidlings-teater) opfattes som en ny måde at formidle museets fortælling på. Derfor bliver entreen fritaget for moms.
Et andet stærk rygstød allerede nu består i, at Herning Kommunes kultur- og fritidsudvalg har bevilget 100.000 kr. i tilskud til driftskapital.
Vi er i fuld gang med at søge fonde og andre samarbejdspartnere for at skaffe midler til et projekt på 1.632.500 kr.
”SØBY – musicalen om det brune guld” spiller på Festpladsen 20, 21, 22, 27, 28 og 29. august 2026 kl. 19.30.
Du kan ”købe” en forkøbsret til billetter. Det betyder, at når vi har den nummererede plan for tilskuertribunen klar, får du ret til at købe din billet FØR den officielle start af billetsalget.
Der bliver kun 500 billetter sat til salg med forkøbsret, så du får en eksklusiv adgang til forkøbsret til de bedste pladser.
Billetprisen er sat beskedent til 285 kr. stykket.
Det bliver også muligt at købe spisning inden forestillingen og servering i pausen.
Du kan udnytte forkøbsretten ved at klikke her.
Musicalen skal give publikum en sjælden, kulturel oplevelse.
Naturen er en medspiller/medfortæller i forestillingen. Vi udnytter naturen dramaturgisk ved at starte i lys og slutte i mørke, hvor vi sætter lys på træerne og med søen i baggrunden.
Historien om brunkul er også historien om den jyske gå-på-somhed, der prægede arbejderne og familierne dengang og som stadig er en del af vores midtjyske DNA. ”Herning-ånden” fylder meget, for uanset om det er tekstilindustri eller brunkul, så handler det om driftige og yderst arbejdsomme jyder, der lader hænderne tale.
Musicalen handler om drømmen om lykke og prisen for at nå den. Drømmen om det brune guld nede i jorden eller drømmen om samværet med andre.
Arrangementet i 2026 levendegør alle museets bygninger og installationer, så publikum oplever fra de ankommer til de sidder på tribunen atmosfæren fra den mærkværdige boplads og farligste arbejdsplads i brunkulslejerne.
Glæd dig til ”SØBY – musicalen om det brune guld”!
Kirsten og Mads Aastrup har skrevet en ny egnsmusical, der tager udgangspunkt i de mennesker, der blev født, levede og døde i Søby.
Mærk historiens vingesus og oplev en enestående fortælling om kammeratskab, kærlighed og drømmen om et bedre liv, når Søby Brunkulsmuseum og Kulturkompagniet i Herning Kommune præsenterer SØBY – Musicalen om det brune guld
Musicalen tager udgangspunkt i brunkulstiden og de personer, der levede, elskede og døde i brunkulslejerne. Det præsenteres i en imponerende iscenesættelse, der udspiller sig under åben himmel, lige der hvor det første brunkul blev brudt. Med et historisk afsæt fortælles en dramatisk historie om en afgørende epoke i danmarkshistorien, hvor jagten på det brune guld definerer menneskers liv og skæbne.
I vores historie ankommer Emmy til Søby brunkulslejer med kufferten fyldt med drømme og håb. Hun leder efter sin mand, Peder, for hun er blevet gravid og vil have han skal komme hjem. Emmy er chokeret over det syn, der møder hende, da hun ankommer til Søby: Det golde landskab, støvet, sandtipperne, de simple huse – et klondyke uden sammenligning. Hun finder heldigvis Peder, men gensynsglæden blegner hurtigt, da Peder fortæller hende, at han vil blive i Søby – og han ønsker, Emmy skal blive sammen med ham. Peder tror på, at det brune guld kan være vejen til lykke. Modvilligt lader Emmy sig overtale, men hvordan kan man leve under disse simple forhold? Og hvordan kan familielivet spire midt i et ørkenlandskab?
Handlingen udspiller sig i tiden efter 2. verdenskrig, hvor gravningen af brunkul og befolkningsantallet i Søby var på sit højeste. Krig sætter sine spor, og i vores fortælling vil det også vise sig, at krigens hemmeligheder fletter sig ind i dagligdagen i Søby.
Livet i Søby byder på op og nedture, og vi møder et bredt persongalleri af arbejdere, koner, ”ugler”, lykkeriddere og andre originaler. Søby blev kaldt for Danmarks farligste arbejdsplads og ulykkerne står i kø. Her er også fristelser fra både sekserspil og livlige damer, og penge er det evindelige omdrejningspunkt for både sorg og lykke.
SØBY tilføjer en ny dimension til formidlingen af brunkulsperioden i Danmark, og vi vil skabe den bedste og mest spektakulære udendørsmusical opført i Midt- og Vestjylland nogensinde.
Mads Aastrup – Instruktør og manuskriptforfatter
Mads er uddannet cand. mag i Dramaturgi fra Aarhus Universitet. Mads var i fem år projektmedarbejder hos Det Kongelige Teater på Nordeuropas største udendørs teatershow (Røde Orm, Kong Arthur og Hobbitten). Mads har været instruktørassistent på Kong Lear på Aarhus Teater, Pelle Erobreren på Østre Gasværk Teater og Cyrano på Det Kongelige Teater. Mads har været producent for flere teatre i det frie felt, herunder Kassandra Production, Dadans og Secret Hotel. Som instruktør har Mads instrueret flere revyer, været medinstruktør på På Sporet af Sørvad og Matador i Teaterkompagniet Brande. Mads instruerede også DATS bidrag til Short Play festival på Færøerne i 2016 og instruerede teaterkoncerten TIME i 2015.
Kirsten Aastrup – Medinstruktør, manuskript- og sangtekstforfatter
Kirsten har mange års erfaring som idémager, instruktør og tekstforfatter. Kirsten var formand Vildbjerg Amatør Teater gennem to årtier og instruktør på de årlige sommerspil. Kirsten har været instruktør i Teaterkompagniet Brande på bl.a. My Fair Lady, Matador, Sommer i Tyrol, Cyrano og Skatteøen. I 2010 instruerede Kirsten Besættelse, som var den første egnsmusical i rækken, der blev efterfulgt af Kulstykket i 2014 og På Sporet af Sørvad i 2021. Med udgangspunkt i ”formidlingsteater” har Kirsten skabt teaterprojekter såsom Mød mig i Mørket og Kjeltringebal, samt projekter ved Nybo gl. Skole, Tvilum Klosterkirke og Hjerl Hede. Kirsten er en erfaren underviser og var i flere år konsulent for DATS, hvorfra hun også er uddannet børneteaterleder. Kirsten modtog i 2021 Herning Kommunes Kulturpris for sit store virke.
Per Steenberg – Scenograf
Per Steenberg har siden 1992 været scenograf på Herning Kongrescenter musicals. Heriblandt Les Miserables, Oliver, Cats, Shrek, Skønheden og Udyret. Pers sidste forestilling som scenograf i Herning Kongrescenter var Evita i 2019, og sidenhen har han lavet scenografi til de årlige familiemusicals og været rekvisitør på de store musicals. Per har været på talrige kurser indenfor området, samt arbejdet som lyd- og lysmand gennem mange år. Per har også været scenograf på udendørsmusicals hos Vilhelmsborg Festspil og Nyborg Voldspil.
John Frosch – Komponist
John er uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg med en bachelor Grand i musik. Han har sidenhen suppleret med en række kurser i direktion, komposition og satsbearbejdning for kor og ensembler. I næsten 50 år har John været underviser i musik, bl.a. på Holstebro Musikskole og Kildebakkeskolen i Vildbjerg. Som orkesterleder har John sået i spidsen for flere forestillinger, herunder Sommer i Tyrol, Landmandsliv og En Søndag på Amager. John har komponeret musik til flere bl.a. Slavepiskerens Datter og Mød mig i Mørket, og har udgivet flere CD’er med egne sange. John komponerede også musikken til forestillingerne Besættelse, Kulstykket og På Sporet af Sørvad. John har desuden medvirket som pianist og instrumentalist i flere konstellationer, herunder Big Bands og som repetitør.
Kontakt
Åbningstider og entré 2024
Åben kl. 10-17 hver dag
28. marts-20. oktober samt 7. og 8. december.
Entré 50 kr. Børn under 12 år gratis.